Personál Městské charity se školil, jak komunikovat se seniory s demencí
18. července 2023 Aktuality

Personál Městské charity se školil, jak komunikovat se seniory s demencí

Pracovníci v sociálních službách a zdravotníci z Domova sv. Aloise se zvláštním režimem a Domova pro seniory sv. Jiří se zúčastnili přínosného akreditovaného semináře s názvem Validace podle Naomi Feil. Jedná se o  metodu, která napomáhá v komunikaci s velmi starými, dezorientovanými lidmi. Seminář vedla lektorka Mgr. Renáta Nentvichová Novotná. 

Cílem validace podle Naomi Feil je vcítit se do prožívání starého a dezorientovaného člověka, akceptovat ho takového, jaký je, plně jej respektovat a vyjadřovat mu úctu. Tato metoda validace pomáhá odstraňovat pocit strachu u klienta, posiluje jeho sebehodnocení a umožňuje mu v klidu a důstojně prožít závěrečnou etapu života.

Péče o člověka s demencí s sebou přináší svá úskalí: rodinní i profesionální pečovatelé, sociální pracovníci i zdravotníci se mohou setkat se situacemi, které jsou pro ně náročné a obtížně řešitelné. Pokud si s nimi nedokáží poradit, jsou ohroženi vysokou mírou stresu, který může přerůst až v syndrom vyhoření. Jednou z možností, která pečujícím může pomoci v kontaktu se seniory trpícími demencí, je právě validace, která představuje komplexní, na člověka orientovaný přístup k lidem s demencí. Napomáhá nejenom porozumět světu osob s demencí, ale poskytuje i podporu pečujícím a dodává jim energii.

IMG_7205 

„Seminář byl velmi zážitkový a praktický, což je vlastně nejlepší, protože jsme si mohli osobně vyzkoušet různé komunikační techniky a styly,“ zhodnotila vzdělávací akci její organizátorka Lenka Dejmková. „Zkusili jsme si prožitková cvičení, při nichž jsme si uvědomili, jak se může člověk s demencí cítit, pokud je závislý na pečujícím personálu v prostředí, které pro něj může být každým okamžikem neznámé. Mohli jsme si vyzkoušet, jak vnímat a vidět individuální přístup, individuální pohled na klienta, jeho specifika, přání, významné události v životě apod. Pracovali jsme někdy ve dvojicích, zavírali záměrně oči, abychom si navodili lépe stav, kdy nejen že přijdeme o určitý smysl, ale pocítíme tím například stav zmatku či tenze při vnímání okolních vjemů. A prožijeme strach, úzkost a zmatek jako osoba s demencí,“ vysvětlila Lenka Dejmková.

Z vlastní praxe vedoucí domova se zvláštním režimem ví, jak je pro klienty s demencí náročné vnímat pracovníky. „Nemůžou s klienty mluvit rychle a sdělovat jim třeba několik informací najednou, každý krok a každé slovo je zapotřebí promyslet,“ zdůraznila na závěr Lenka Dejmková.

Mgr. Milena Sojková

PR a administrativa
E-mail: 8byo4Z2k-cxy.Z4WHfpr6W7%WkvDRW7r