Jóga s hudbou a aromaterapií pomáhá klientům Domova sv. Aloise
22. března 2024 Aktuality

Jóga s hudbou a aromaterapií pomáhá klientům Domova sv. Aloise

Jóga s vůní muziky – tak se jmenuje oblíbená aktivita pro klienty Domova sv. Aloise, kterou díky Nadačnímu fondu Chance 4 Children a nadaci Plné vědomí vede v Domově lektorka Vendy Tichotová. Hodina plná cvičení, hudby a zpěvu je doplněna také aromaterapií.

„Jedná se o letitou spolupráci a jsme za ni moc rádi,“ vysvětluje vedoucí Domova Lenka Dejmková. „Jde o aktivitu, na kterou reagují i lidé v těžší fázi nemoci a dokáží díky zrcadlení a nápodobě své tělo protáhnout a procvičit. Duchovní a relaxační rozměr vnímají klienti individuálně a hudba, zpěv a aromaterapie je významná část hodinového setkání,“ dodává Lenka Dejmková. S Vendy Tichotovou pravidelně přichází i věrný pes Marley, který je již také seniorem. 

20240305_151513

Dechové cvičení i netradiční nástroje
Vše se odehrává ve společenské místnosti či venku, podle ročního období. Po společném protažení, cvičení a dechových technikách lektorka Vendy volně přechází k muzikoterapii, při níž používá různé netradiční hudební nástroje. Například ukulele, tibetské misky, malé činelky, uklidňující zvonky shanti, meditační nástroj wayunki, šamanský buben, nebo nástroj sansula, který je podobný jako kalimba a jde o perkusní muzikoterapeutický nástroj.

„Klienti na to reagují moc dobře, vnímají léčivé vibrace tónů, když jim hraju u ucha, hlavy či hrudníku, uklidňuje je to a působí to na ně blahodárně,“ objasňuje lektorka Vendy Tichotová. I sami senioři, pokud chtějí, mají možnost zahrát si na různé perkusní nástroje a všichni společně si obvykle také zazpívají.

IMG_6435 

V průběhu posezení Vendy používá speciální motivační kartičky s obrázky a citáty, které klienty mohou pozitivně naladit a fungují i na zvýšení sebevědomí a sebehodnoty.

Hudba klienty rozhýbala
A jak vlastně lektorku napadlo propojit jógu s hudbou? Od roku 2016 začala spolupracovat s nadačním fondem Plné vědomí, který se zaměřuje na terapii prostřednictvím meditace a jógy. Nejprve s klienty jen cvičila, ale někteří lidé s Alzheimerovou nemocí na samotné cvičení nereagovali. Po spojení jógy s hudbou se aktivizovali a najednou se začali sami pohybovat i zpívat, přestože dříve třeba ani nepromluvili.

„Přináší jim to klid, radost, oživení a zpestření dne, lépe se jim dýchá, jsou mobilnější, lépe se pohybují, dělá jim to dobře na záda a celkovou duševní pohodu,“ usmívá se Vendy Tichotová. Těšíme se na všechna další setkání.


Milena Sojková a Lenka Dejmková

Jóga

IMG_6372

IMG_6399