Domov sv. Aloise úspěšně obhájil certifikát kvality Vážka
11. srpna 2023 Aktuality

Domov sv. Aloise úspěšně obhájil certifikát kvality Vážka

Česká alzheimerovská společnost (ČALS) uskutečnila v Domově sv. Aloise po dvou letech opět audit zaměřený na posouzení kvality péče o seniory s demencí. Domov při auditu získal vynikající hodnocení 93,4 % ze 100 %. Na základě těchto výsledků udělila ČALS Domovu opětovně certifikát kvality Vážka. Ten od auditorů ČALS získají pouze ta zařízení, která poskytují pro osoby postižené syndromem demence opravdu kvalitní služby.

Která kritéria v péči o lidi s demencí hodnotili odborníci při certifikaci Vážka? Nejde pouze o vize služby, ale také o aktivity, individualizovanou péči, zdravotní péči, o to, jakým způsobem zvládáme problematické chování klientů, jak řešíme bezpečnost, hygienu, výživu a hydrataci, důstojnost či jaký zanecháváme první dojem. Auditoři hodnotí i celkový pohled na lokaci a stavební řešení domova, vhodnost a propozice pokojů či společných prostor, přístupy personálu ke klientů a rodinám, ale i vztahy pracovníků mezi sebou. U zaměstnanců je požadováno patřičné vzdělání, kompetence a zaškolování.

Po vyplnění rozsáhlého sebehodnotícího dotazníku pracovníky domova strávily dvě auditorky celý den v pobytové službě, kde sledovaly popsaná kritéria v praxi. Setkávaly se s klienty a zaměstnanci, vedly s nimi rozhovory. Pozorovaly a nasávaly atmosféru Domova optikou odborníka na problematiku práce s lidmi s demencí. Odpovědí na otázku, zda by auditorky doporučily své babičce toto zařízení (tzv. Grandmother’s test), je 5 bodů z 5.

Při konkrétním popisování jednotlivých zjištění zaznívaly příklady dobré praxe a kladné hodnocení, a to například: „Vysoký nadstandard a dobrá pověst zůstává. Skvělá péče vrchní sestry a týmu přímé péče, nadprůměrná spolupráce s lékaři a externími odborníky. Umění zdravotníků odvádět pozornost při problémovém chování klientky, minimální používání omezovacích prostředků. Nadprůměrná volnost pohybu díky spolupráci recepce a technického úseku. Podpora dobrých podmínek pro práci, znalost problematiky…“  

Podle auditorek v ČR přibývá kvalitní péče jako u nás, a to je radost i pro náš tým.

Důležité je poděkovat všem pracovníkům za úsilí vynaložené každý den na pracovišti, díky kterému jsme opět a se ctí obhájili certifikát Vážka, který je pro kontaktní místa ČALS povinný. Pro nás je též výbornou průpravou, revizí a vizitkou pro poskytování pobytové péče lidem s demencí.

Jen tak dál, VÁŽENÉ KOLEGYNĚ A KOLEGOVÉ.

Za vedení domova Lenka Dejmková, 
článek redakčně upravila Milena Sojková

20230808_123626-3

Mgr. Milena Sojková

PR a administrativa
E-mail: 8byo4Z2k-cxy.Z4WHfpr6W7%WkvDRW7r